BRAHITERAPIE
Brahiterapia este o metoda folosita pentru a creste controlul local al afectiunii prin marirea dozei de radiatie aplicata tumorii inainte si după radioterapia externa. Cu toate acestea, poate fi utilizata si autonom, in scopuri curative, la pacientii a caror situatie este potrivita pentru un astfel de tratament.
In brahiterapie, sursele radioactive sunt plasate in tumora si in tesuturile vizate prin metode unice; astfel este asigurata limitarea dozei in jurul surselor.
Tehnici utilizate in aplicarea radioterapiei oncologie:
• IGRT: Radioterapie ghidata imagistic
• IMRT: Radioterapie cu intensitate modulata
• Radioterapie Conformala: Radioterapie Conformală 3D
• SRT / SRS: Radioterapie Stereotactica / Radiochirurgie Stereotactica
Domenii de aplicare pentru radioterapie
Este posibila separarea radioterapiei in doua grupe principale in functie de starea bolii:
Radioterapie curativă:
Luand in considerare informatiile disponibile despre boala, aceasta se aplica in cazurile in care boala poate fi complet tratata. Poate fi aplicata autonom sau alaturi de chirurgie si / sau chimioterapie.
Radioterapie paliativă
Se aplica in cazurile in care este imposibila vindecarea completa a bolii. Scopul este prevenirea si ameliorarea suferintei si imbunătatirea calitatii vietii pentru persoanele care se confrunta cu boli grave si complexe. De exemplu, durerile osoase suferite de un pacient pot fi reduse prin radioterapie. Pierderea de sange poate fi controlata prin radioterapia aplicata pe tumorile hemoragice. Doza de radiatie administrata in acest tip de radioterapie este mai mica decat cea administrata in radioterapia curativa. Durata tratamentului este, de asemenea, mai scurta.