SANATATEA SANULUI

shutterstock_1387469864.jpg

Cancerul de san este al doilea tip de cancer intalnit cel mai frecvent la adulti si ce mai des tip de cancer intalnit la femei. Una din opt femei este diagnosticata anual cu cancer la san, de aceea preventia si diagnosticarea timpurie poate sa faca diferenta dintre vindecare totala sau deces.

Ca si metode moderne privind diagosticul, se folosesc:

Mamografia digitala cu tomosinteza

Utrasonografia 4D

RMN

Metode de biopsie cu ac

  • Biopsia aspiranta cu ac fin (FNAB)

Aceasta metoda se realizeaza de obicei cu ghidajul US. Este preferata pentru eliminarea chisturilor mamare si pentru biopsia ganglionilor limfatici axilari. De asemenea, prin aceasta metoda, biopsia poate fi facuta la noduli de dimensiuni foarte mici sau la noduli localizati in profunzimea tesutului mamar.

  • Biopsie Tru-cut (biopsie cu ac taietor)

Aceasta procedura se realizeaza cu ace mai groase (3-4 mm) si un pistol de biopsie.

  • Biopsia cu vacuum

Biopsia cu vacuum este cea mai avansata dintre metodele de punctie biopsie. Aceasta metoda este de obicei folosita pentru diagnosticarea unor rezultate care pot fi vazute doar la mamografie si sunt suspecte din punctul de vedere al cancerului de san.

  • Biopsia asistata de RM

Investigatia RM a sanului este folosita adesea in cazul femeilor la care s-a identificat cancerul de san pentru a detecta daca exista sau nu un alt focar in  san inainte de operatie si pentru efectuarea procedurii de scanare la femeile cu risc ridicat.

 Tratamentul este planificat multidisciplinar

Specialistii in chirurgie generala, radiologie, patologie, oncologie medicala si oncologie radiologica lucreaza impreuna si in colaborare folosind o abordare multidisciplinara in planificarea tratamentului cancerului de san. Specialistul care evalueaza primul un pacient este de obicei un chirurg.

Chirurgul va hotari tipul interventiei, daca se poate prezerva sanul sau este necesara mastectomia totala. De asemenea, in timpul interventiei se efectueza tehnica biopsiei ganglionului limfatic santinela.

In urma interventiei, se poate face reconstructia mamara.

Datorita noilor descoperiri din stiinta medicala, chirurgii pot crea acum un san similar celui real. Specialistii in chirurgie plastica si reconstructiva se regasesc si in echipa de tratament a cancerului de san. Acesti specialisti efectueaza operatii pentru transformarea sanului in mod natural, daca este necesar.

 

Previous
Previous

CHECK UP SAU SCREENING DE SANATATE

Next
Next

CHIRURGIE ESTETICA, PLASTICA SI RECONSTRUCTIVA